Ismered már KATÁT?

Nem nem, ne reménykedj, nem egy csinos fiatal lánykát akarod neked bemutatni.

Ez az idéntől választható új adózási forma. A kisadózó vállalkozások tételes adója.

Ha másképpen nem, azt már biztosan hallottad, olvastad a sajtóból, most már minden könnyebb lesz, mert nincs szükséged könyvelőre.

Eddig semmiről nem késtél le.Ez az adózási forma év közben is választható. Választhatja egyéni vállalkozó, egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ez utóbbi kettő csak akkor, ha csak magánszemély tagja van.

Nem választhatod ingatlan bérbeadásra, biztosítási ügynöki tevékenységedre.

Ha már választottad, vigyázz, nem kaphatsz mulasztási birságot, nem szabad, hogy az adószámodat felfüggessze a NAV, és negyedév végén az adótartozásod nem haladhatja meg a százezer forintot.

Mi is annyira csábító ebben az adózási formában?

Talán az, hogyha a főállású egyéni vállalkozó éves árbevétele – egész éves működés esetén – nem haladja meg a 6 millió forintot, akkor maga után havi 50 ezer forintot megfizet, és ezzel a helyi adó kivételével minden le is van rendezve.

Ez csábító azzal szemben, hogy egyébként meg 80-82 ezer forint körül van a havi fizetendő járulék, adók összege, és akkor még nem beszéltünk az eredmény után fizetendő adókról.

Akik a KATA-ba bejelentkeznek, ők a kisadózók.

Nem szabad elfelejteni viszont, hogy a kisadózók jogosultságot szereznek természetesen a tb ellátásokra, meg a munkanélküli ellátásokra is, de csak 81 300 Ft után.

Másképpen megfogalmazva ez azt jelenti, míg a “sima”  főfoglalkozású egyéni vállalkozó fizeti a járulékokat adókat a minimálbér után, 98 ezer, vagy 114 ezer forint után, és ezen összeg után számítják ki a táppénzt, álláskeresési járadékot, addig a katás adózónál ez csak 81 300 Ft.

Másik lényeges dolog, hogy a főállású kisadózó biztosítási idejének szolgálati időként történő figyelembevétele során a tb törvény arányosan elismerhető szolgálati idő paragrafusát alkalmazni kell.

Ami sajnos azt jelenteni, hogy egy év kisadózói jogviszony nem lesz egy év szolgálati idő.

 

Comments are closed.