Kinek tartozok, avagy azok a fránya szállítók és az analitika

Biztos sokszor hallottad már, hogy analitika, vagy szállítók, szállítói körbetartozások, stb.
Minden vállalkozásnak van valamilyen analitikája, analitikus nyilvántartása.Ez alatt a részletező, tételes nyilvántartást, tételes kimutatást értsd.

Egyik ilyen analitikus nyilvántartás a szállítói nyilvántartás, vagy beérkező számlák nyilvántartása. Szállító az, akitől vásárolsz, vagy igénybe veszel tőle valamilyen szolgáltatást. (vásároltál anyagot, nyomtatványt, szerszámot, vagy irodát bérelsz, hirdettél, stb. )

Vállalkozásodban igen fontos dolog az is, hogy naprakészen tudd a tartozásaidat. Nagyobb cégek esetén ezt természetesen alkalmazott tartja számon, és számol be neked, viszont ha a vállalkozásod dolgait Te magad tartod kézben, ez a Te feladatod.

Én mindig, mindenki számára javaslom, akár csak egy nagyon egyszerű füzetben, vagy számítógépen táblázatban, vagy éppen nyomtatvány boltban kapható nyomtatványban történő nyilvántartását a fizetendőknek.

Bármelyiket is választod, abba a nyilvántartásba mindig írd bele kinek, mivel tartozol, mikor kell kifizetned, milyen módon és a számlaszámot. Ha utalnod kell, a számlaszámot is jegyezd mellé.
Szánj rá néhány percet minden nap, vagy kétnaponta, és akkor mindig képben leszel, mindig tudod kinek mikor, mit kell kifizetned.

Ha látod a csekkjeidet, vagy az utalandók listáját, lehet kicsit rossz érzésed lesz. De szembesíted magad a valósággal. (tudom, néha ez nagyon rossz) Majd ha kifizetted az éppen aktuális tartozásodat, akkor pozitívan gondolj rá. Lehet annak is örülni, hogy időben rendezted amit kellett.

Ennek a nyilvántartásnak az az előnye, mindig tudod összesen mennyi tartozásod van, mikor, kinek, mennyit kell fizetned.
Azt, hogy semmit nem felejtettél el, könnyen ellenőrizheted, ha minden hónap után, vagy minden negyedév után megkéred a könyvelődet, küldjön, adjon neked egy részletes szállítói rendezetlen listát.

Ha ezt most teszed először, lehet kicsit furcsán fog nézni rád, de látni fogja, hogy érdeklődsz a vállalkozásod dolgai iránt, és ha véletlenül becsúsznak hibák, vagy kérdőjelek, még időben, folyamatosan rendezni tudjátok.

Hidd el, megéri!

Comments are closed.